Wat is leidingwerk eigenlijk?

Leidingwerk is iets heel anders dan u misschien denkt. Er komt namelijk absoluut geen loodgieter aan te pas. De leidingen in huizen, kantoren en gebouwen vallen namelijk niet onder leidingwerk. Bij leidingwerk spreken we van industriële leidingen, vaak beter bekend onder de Engelse term: piping.

Piping of leidingwerk is daarbij van cruciaal belang. De apparaten en machines die bepaalde producten maken doen het zware werk, maar zonder de leidingen die de bouwstoffen en het uiteindelijke product aan en afvoeren gebeurt er helemaal niets. Dit leidingwerk moet dus goed in elkaar zitten! We onderscheiden twee soorten leidingwerk, waar we u hieronder uitleg over geven.

Process piping

Onder process piping vallen de leidingen die daadwerkelijk onderdeel uitmaken van het productieproces. Wanneer er bijvoorbeeld een chemische substantie wordt geproduceerd zijn de leidingen waar de ingrediënten doorheen stromen onderdeel van de process piping. Dit geldt eveneens voor de leidingen waar het uiteindelijke product of deelproduct doorheen stroomt.

Utility piping

Utility piping maakt juist geen direct onderdeel uit van het productieproces, maar is niet minder belangrijk. De utility piping is namelijk verantwoordelijk voor het soepel doorlopen van het productieproces. In veel gevallen zijn dit dan leidingen waar bijvoorbeeld koelvloeistof doorheen loopt om te zorgen dat de machines niet oververhit raken.

Het verschil bepalen

Hoe weet u nu precies of een leiding onder process piping of juist utility piping valt? We nemen water als voorbeeld. Wordt het water door de leiding gevoerd om gebruikt te worden in het productieproces? Dan valt die leiding onder process piping. Wordt het water ingezet om de machine te koelen? Dan is die leiding onderdeel van de utility piping!

Leidingwerk uitgelegd

We hopen u met deze korte uitleg een goed begrip te hebben gegeven van wat leidingwerk inhoudt en wat de verschillen tussen process en utility piping nu eigenlijk precies zijn. Dank voor het lezen!