Ben je opgeroepen voor een Tom zitting? Spreek eerst een advocaat

Als jou een strafbaar feit wordt verweten, kun je een Tom zitting krijgen. Dit is een gesprek met de Officier van Justitie. In dit gesprek wordt jou waarschijnlijk gevraagd een bepaalde straf te accepteren. Doe dit niet! Neem zo snel mogelijk contact op met een strafadvocaat. Met zijn ondersteuning loop je een goede kans om vrijspraak te krijgen of een lagere straf.

Wat is een Tom zitting precies?
Bij een Tom zitting (Transactie Officier van Justitie zitting) krijg je een afspraak met de Officier van Justitie. Die wil je een straf opleggen voor een strafbaar feit. Soms krijg je ook een zogenaamde strafbeschikking. Het kan dan gaan om forse straffen: hoge boetes, een forse werkstraf, een lange rijontzegging. Ook heb je, als je deze straf accepteert, een strafblad, met alle problemen van dien. En dit allemaal zonder dat er een neutrale rechter naar jouw zaak heeft gekeken.

Wat moet je doen als je een Tom zitting hebt?
Accepteer de straf niet. Neem in plaats daarvan een advocaat in de arm. Die kan om te beginnen verzet instellen tegen een eventuele strafbeschikking. Dit moet binnen een bepaalde korte termijn gebeuren. Vervolgens kan de advocaat in overleg met de officier. Hij kan je begeleiden naar de Tom zitting en daar het woord voeren. Ook kan hij, als het zo ver komt, jouw zaak voor de rechter verdedigen.

 Wat zijn mijn voordelen als ik een advocaat inhuur?
In de praktijk kan het heel goed zijn dat de Officier geen goede bewijzen heeft en dat jouw strafdossier onvolledig is. Je advocaat kan het dossier opvragen en bekijken. Als jouw zaak voor de rechter komt, spreekt je advocaat voor je. Daardoor sta je sterker bij de zitting. Je wordt immers vertegenwoordigd door een ervaren verdediger, die de details van de wet kent. Dat kan leiden tot een veel mildere straf, seponering of vrijspraak. Daarbij moet je weten dat rechters vaak een (veel) lagere straf opleggen dan de Officier. Ook volgt er strafkorting als het lang duurt voordat de zaak voor de rechter komt. En dat is vaak het geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *