Chorizo, het lekkerste worstje dat er is

Het is een kruidig rood worstje dat tegenwoordig steeds vaker op het menu staat in restaurants en huishoudens door het hele land. We hebben het natuurlijk over chorizo! Een ongelooflijk lekker product met allerlei verschillende toepassingen. We vertellen je daarom graag wat meer over waar het worstje vandaan komt en waarom het zo’n smakelijke traktatie is.

Afkomst

Chorizo komt van oorsprong uit Spanje, maar wordt tegenwoordig over de hele wereld geproduceerd. In de Spaanse streek Extremadura werden rond 1400 de eerste chorizo’s gemaakt. De paprika die tegenwoordig vrijwel altijd in chorizo wordt verwerkt kan hier echter pas later bij zijn geïntroduceerd. Die plant was namelijk niet afkomstig uit Spanje en werd door de Spaanse veroveraars geïntroduceerd. Leuk om te weten is dat veel van de bekende Spaanse veroveraars afkomstig waren uit dezelfde streek als de chorizo!

Varianten

De Portugese worst chourico wordt regelmatig voor chorizo aangezien omdat de namen zo op elkaar lijken, maar deze wordt net anders gekruid. Verder is er nog de chaurice uit Louisiana die veel op de chorizo lijkt. Deze worst wordt net als de chorizo zowel vers als gedroogd genuttigd.

Gerechten

Er zijn ontelbaar veel verschillende gerechten met chorizo waar je je vingers bij aflikt. Een goed voorbeeld is de Spaanse bonenschotel met chorizo. Hierin zitten naast chorizo en witte bonen ook tomatenblokjes, paprika, knoflook en peterselie. Probeer het eens uit en je zult ervaren hoe lekker het is!

Chorizo kopen

Het kan een uitdaging zijn om in de supermarkt een lekkere chorizo te kopen, hoewel de kwaliteit steeds beter wordt. Gelukkig zijn er vele winkels, zowel online als in de winkelstraten, die kwalitatief sterke chorizo aan de man brengen. Wij vinden het worstje in ieder geval een heerlijk stukje vlees en we hopen dat we jou ook enthousiast hebben gemaakt!